Een project van

Nieuwbouw of bestaande bouw – Wat is voor jou de beste keus?


“Die nieuwbouwwoning is me veel te duur, dat kan ik nooit betalen”, aldus een kandidaat-koper tijdens de Informatiebijeenkomst aan de Groene Loper. Wij merken dat veel mensen alleen gericht zijn op de koopprijs van een nieuwbouwwoning, maar onvoldoende rekenen met de voordelen van een nieuwbouwwoning. Wij noemen hier bewust ‘rekenen’, want er is meer financieel voordeel bij de aankoop van een nieuwbouwwoning dan bij de aankoop van een bestaande woning.
 
Nauwelijks onderhoud, veel wooncomfort en je kunt echt maatwerk krijgen. Naast deze voordelen hebben nieuwbouwwoningen nóg een voordeel: ze zijn héél energiezuinig. Dit levert niet alleen een lagere energierekening op, maar energiezuinig wonen wordt ook door de meeste geldverstrekkers gestimuleerd met een lagere rente. Kijk bij nieuwbouw dus niet alleen naar de prijs, maar vooral naar de maandelijkse woonlasten, want die kunnen per saldo lager uitpakken dan bij een bestaande woning. Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen de maandlasten van een nieuwbouwwoning en vaneen bestaande woning. Laten we deze eens nader bekijken:

  1. Aankoopprijs: de aankoopprijs van een nieuwbouwwoning is – als gevolg van de eisen waaraan de woningen moeten voldoen - veelal hoger dan die van een bestaande woning. Dit betekent dat de maandlasten voor de hypotheek ook hoger kunnen zijn voor een nieuwbouwwoning. De maandlasten om te wonen bestaan echter niet alleen uit de hypotheeklasten. De ervaring leert dat kandidaat-kopers onvoldoende rekening houden met de energielasten, onderhoudskosten en vaak lagere hypotheekrente.
  2. Hypotheekrente: de hypotheekrente voor een nieuwbouwwoning is vaak lager dan voor een bestaande woning. Dit komt doordat een nieuwbouwwoning vaak een gezonder leefklimaat en minder onderhoud nodig heeft. Daarnaast zijn nieuwbouwwoningen waardevaster dan bestaande woningen, ze voldoen immers aan de laatste stand van de wetgeving en techniek. Vooral om deze redenen zijn veel geldverstrekkers bereid om een lagere hypotheekrente aan te bieden voor nieuwbouwwoningen. De woningen van Fleur zijn energieneutraal, dit betekent dat je ook nog eens €15.000 extra hypotheekruimte krijgt.
  3. Onderhoudskosten: nieuwbouwwoningen hebben over het algemeen minder onderhoud nodig dan bestaande woningen. Zeker de eerste jaren zal je nauwelijks onderhoudskosten hebben. Dit betekent dat de maandlasten voor onderhoud vaak lager zijn voor nieuwbouwwoningen. Veel eigenaren van bestaande woningen ervaren daarnaast moeite om hun huidige woning te verduurzamen. Er is schaarste aan vakmensen en materialen, wat leidt tot hogere kosten. Als ze überhaupt beschikbaar zijn.
  4. Energiekosten: nieuwbouw is tegenwoordig aardgasvrij. Nieuwbouwwoningen zijn dus energiezuiniger dan de meeste bestaande woningen. Dit komt doordat ze beter geïsoleerd zijn en over moderne energiebesparende voorzieningen beschikken. Dit leidt tot lagere energiekosten en dus lagere maandlasten. De woningen in Fleur zijn zelfs energieneutraal, dit betekent dat de woning van voldoende pv-panelen is voorzien om al het energieverbruik van verwarming, koeling en warm water te dekken. De energierekening bestaat enkel nog uit de kosten voor het gebruik van huishoudelijke apparaten en verlichting. Benieuwd naar wat jou dit op maandbasis scheelt? Bekijk dan nu de energietool op onze website. Met deze energietool reken je gemakkelijk en snel het verschil uit in de energiekosten tussen je huidige woning en je nieuwe woning aan de Groene Loper. Bekijk de energietool via: https://www.wonenaandegroeneloper.nl/duurzaamheid/

 

Samenvattend zijn de maandlasten voor een nieuwbouwwoning vaak lager dan voor een bestaande woning vanwege lagere hypotheekrente,onderhoudskosten en energielasten. Het is belangrijk om deze verschillende factoren te overwegen als je besluit of je een nieuwbouwwoning of bestaande woning wilt kopen.

Daarnaast heeft een nieuwbouwwoning een vaste koopprijs, is vrij op naam (en dus geen Kosten Koper), en je kunt zelf de inrichting van het huis bepalen. Ook is Fleur dus energieneutraal, wat zorgt voor hele lage lasten. Met de energietool bereken je gemakkelijk wat deze bespaarde energiekosten jou maandelijks opleveren. Zoals je kunt zien heeft het kopen van een nieuwbouwwoning flink wat voordelen.

Heb je interesse in een woning aan de Groene Loper? Je hebt nog kans op een prachtig appartement van 60m2 vanaf €312.500 in De Miller - en enkele energieneutrale luxe stadswoningen in Fleur vanaf €476.925. Neem rechtstreeks contact op met Boek & Offermans Makelaars of Tijs & Cyril Makelaardij.

 


Deel dit artikel:

Inloggen


Account aanmaken

Heeft u nog geen account, dan kunt u zich registreren als belangstellende.

Account aanmaken