Nieuwe straten aan de Groene Loper
In het gebied rondom de Groene Loper komen in totaal 1.143 nieuwe woningen. De meesten liggen aan bestaande straten, maar er ontstaan ook zes nieuwe straten. Die hebben natuurlijk een naam nodig. Wat zijn die namen, wat betekenen ze en hoe komen ze tot stand?
Over welke straten hebben we het?
De nieuwe straten zijn:
- Dillenburg (in de nieuwe wijk Fleur in Le Sud, in Scharn; zie kaartje)
- René van Chalonlaan (in de nieuwe wijk Fleur in Le Sud, in Scharn; zie kaartje)
- Frederik Hendriklaan (in de nieuwe wijk Fleur in Le Sud, in Scharn; zie kaartje)
- Burgemeester Michiels van Kessenichpassage (in Wittevrouwenveld, tussen de Groene Loper en de Burgemeester Bauduinstraat en Burgemeester van Oppenstraat; rondom de voormalige jongens- en boksschool)
- Generaal Hobbsstraat (in Wyckerpoort, een nieuwe weg tussen de Groene loper en de Generaal Eisenhowerstraat; zie foto)
- Burgemeester Baetencour (in Wittevrouwenveld, tussen de Groene Loper en Burgmeester Bauduinstraat; zie foto)
Waarom deze namen?
In Wittevrouwenveld zijn meerdere straten vernoemd naar burgemeesters. In Wyckerpoort geldt dit voor namen van generaals. De straatnamen met een ‘oranje’ tintje passen bij de in de omgeving liggende benamingen zoals het Oranjeplein en de Nassaulaan.
Hoe verloopt de naamgeving van een straat?
De Commissie Naamgeving doet een voorstel voor een nieuwe naam. Deze wordt voorgelegd aan het College van B&W. Zij nemen uiteindelijk het besluit.
Wanneer gaan we deze namen op bordjes zien?
Vanaf medio 2023 worden de borden geplaatst.
Wat betekenen de straatnamen precies?
- Dillenburg: dit is een kasteel in Duitsland. Het is het voorvaderlijke kasteel van het huis van Nassau. Onder andere Willem van Oranje is in dat kasteel geboren.
- René van Chalonlaan: René van Chalon was graaf van Nassau en Vianden. Vanaf 1530 was hij Prins van Oranje. De Nederlandse wapenspreuk ‘je maintiendrai’ is afkomstig van zijn familiedevies.
- Frederik Hendriklaan: Frederik Hendrik was prins van Oranje en graaf van Nassau. Als legeraanvoerder veroverde hij in 1632 Maastricht voor de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
- Burgemeester Michiels van Kessenichpassage: Willem Michiels van Kessenich was van 1933 tot 1937 burgemeester van Beek, maar hij is vooral bekend van zijn lange burgemeesterschap van Maastricht van 1937 tot 1967 af gezien van de periode 1941-1944.
- Generaal Hobbsstraat: Leland Stanford Hobbs was een Amerikaanse generaal-majoor tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij was onder andere betrokken bij de Bevrijding van Maastricht op 13 en 14 september 1944.
- Burgemeester Baetencour: Fons Baeten was burgemeester van Maastricht van 1967 tot 1985. Hij zette zich onder meer in voor de vestiging van de Rijksuniversiteit Limburg en van een internationaal congrescentrum MECC.
Deel dit artikel: