De bouw van het eerste deel van Le Sud in het zuidelijke puntje van de Groene Loper is van start gegaan. De vlaggen zijn gehesen, er is geproost en toekomstige buren maakten alvast kennis met elkaar. Le Sud maakt onderdeel uit van de Groene Loper Maastricht een omvangrijke gebiedsontwikkeling met ruim 1.175 woningen op de plek waar vroeger de A2 de stad in tweeën deelde. De maatschappelijke impact en baten zijn groot voor de stad Maastricht. Met deze ontwikkeling is Maastricht bovenaan de verschillende lijsten binnengekomen op het gebied van gezondheid, leefomgeving en luchtkwaliteit.
Start bouw van eerste 3 delen van Le Sud
Het eerste deel van Le Sud bestaat uit drie appartementengebouwen; Amélie met 36 koopappartementen, Jolie met 34 koopappartementen en in Odile komen 41 zorgappartementen voor het Gastenhuys. Drie aantrekkelijke en duurzame woongebouwen met bijzondere en goed doordachte woningplattegronden. De ontwerpen kenmerken zich door een rijke detaillering in het metselwerk en materialisering. In Le Sud zal een mobiliteitshub worden gerealiseerd die je op wijkniveau voorziet in de gevraagde behoefte.
Internationaal voorbeeld voor de gebiedsontwikkeling
Ruim 70 aanwezigen verzamelde zich bij de voormalige Theresiaschool om vervolgens in een lange stoet richting Le Sud te wandelen. Sana Derksen, COO van Ballast Nedam Development, heet iedereen van harte welkom. “Deze gebiedsontwikkeling is een internationaal voorbeeld voor het creëren van maatschappelijke baten. De woningen die nu gebouwd worden presteren uitzonderlijk goed op het gebied van energie. Ook aan biodiversiteit wordt gedacht, zo wordt de wijk helemaal natuurinclusief ontwikkeld. Onze samenwerking met Projectbureau A2 Maastricht en de goede samenwerking die wij hebben met Gemeente Maastricht stelt ons in staat telkens de verwachtingen en ambities te overtreffen. Ook zijn wij erg blij met de samenwerking met Amvest, zij nemen straks de 41 zorgappartementen ‘Odile’ voor hun rekening.”
Vrolijk en trots
De ontwikkeling van dit nieuw stukje Maastricht begon ooit met de ondertunneling van de A2. Louis Prompers, directeur van Projectbureau A2 Maastricht: “Dat hebben we inmiddels gedaan, het helen van de stad is begonnen. Maar het gaat nu om jullie, de toekomstige bewoners. Als ik naar de bouwplannen kijk, word ik direct vrolijk. De Maastrichtse architecten van de drie gebouwen die nu gebouwd worden; Martens, Willems & Humblé, Teske van Royen en Jo Janssen hebben het onderste uit de kan gehaald om een mooi, leefbaar en uniek concept neer te zetten. Ik ben ongelofelijk trots dat we dit voor elkaar krijgen in de moeilijke tijd waarmee te maken hebben.”
Duurzaam wonen én duurzaam bouwen
Niet alleen de appartementen in Le Sud worden duurzaam. Ook bij het bouwproces speelt dit een belangrijke rol. Raymond Veugelers van Laudy Bouw & Ontwikkeling geeft een paar voorbeelden: “We kijken continu hoe we van afvalmateriaal op de bouw nieuwe grondstoffen kunnen maken. Tegelijkertijd onderzoeken we hoe we zo min mogelijk drinkwater kunnen gebruiken bij de bouw.” John en Marie-Thérèse zijn straks de eigenaren van een appartement in Jolie. Nu wonen ze nog in Bunde. “Als we wat ouder zijn, willen we hier graag naar toe verhuizen”, vertelt John. “Tot die tijd verhuren we het appartement.” Thérèse vult hem aan: “Ik kom uit Scharn en deze kant van Maastricht heeft me altijd getrokken. Ik ben benieuwd hoe het zich allemaal ontwikkeld. Het wordt hopelijk een mooie buurt met een prachtige promenade. Ons balkon is richting het noorden, dus we kijken zo de Groene Loper af.”
‘Ons plekje’
Thea en Peter wonen nu nog in Amby, maar hebben een appartement gekocht in het appartementengebouw dat Amélie heet. “De kamers zijn groter dan wat we nu hebben en alles is gelijkvloers” vertelt Thea. “We wonen straks op de bovenste verdieping, heerlijk!” Vooral het duurzame karakter sprak het stel erg aan. “Anders hadden we zelf de woning moeten verduurzamen, want je ziet nu al wat er met ons klimaat gebeurt.” De twee wandelen geregeld over de Groene Loper. “Eigenlijk is het nu al ons plekje aan het worden.” Enkele verdiepingen onder hen komt Kim te wonen. Ze is wellicht een van de jongste. “Ik woon nu nog thuis bij mijn ouders en kan niet wachten om straks mijn vleugels uit te slaan. Lekker dicht bij de stad, de supermarkt om de hoek.” De bijeenkomst met haar toekomstige buurtgenoten geeft haar een fijn gevoel. “Er heerst meteen al een soort saamhorigheidsgevoel.”
Van camper naar Jolie
Buiten is het inmiddels droog en in de tent wordt geproost op de start van de bouw. Janine en Walter zijn in hun nopjes. Ze hebben een appartement gekocht in Jolie. Hun huis in Zwolle was snel verkocht en ze wonen nu in hun camper. “Dat zijn we gewend”, vertelt Janine. “We maken digitale reisgidsen en reizen altijd een paar maanden om informatie te verzamelen.” Walter: “Dus overmorgen vertrekken we weer richting het zuiden en in mei keren we terug om alvast te integreren in onze nieuwe woonplaats.” Het was datzelfde zuiden waar ze te horen kregen dat ze de woning konden kopen. “Via Zoom hadden we een gesprek met de makelaar en de handtekening werd vervolgens digitaal gezet”, zegt Janine. Er werd daarna lekker Spaans gegeten. De twee krijgen al aardig ‘voet aan de grond’ in Maastricht. “We verzamelen tips over lekkere restaurants, mooie bezienswaardigheden en wandelingen. Het voelt goed om hier straks te komen wonen.”
Heeft u nog geen account, dan kunt u zich registreren als belangstellende.
Account aanmaken