Een project van

Reliëftekeningen van Charles Eyck aan de Groene Loper


In het balkon van de slaapkamer, net boven de luifel van de voordeur gebeurt iets bijzonders bij enkele woningen aan de Groene Loper. Er zijn twee unieke reliëftekeningen te zien, ooit ontworpen door de beroemde Limburgse kunstenaar Charles Eyck. “Ze geven de huizen net dat beetje extra”, aldus architect Theo van Esch van DAT (De Architectenwerkgroep Tilburg).

Van werktekening…
“Aan alle nieuwbouwwoningen aan de Groene Loper zie je verschillende versieringen. De meesten zitten in het metselwerk. Bij deze eengezinswoningen aan de President Rooseveltlaan grenzend aan de zijstraat Generaal Hobbsstraat wilden we een betekenisvol element toevoegen, iets dat echt met Maastricht te maken had”, vertelt Theo. Op internet vond de architect foto’s van de werktekeningen voor twee glas-in-loodramen naar ontwerp van Charles Eyck. “De een is overduidelijk het verhaal van Adam en Eva. Het tweede - een tafereel met een stier en mensen eromheen - kunnen we niet thuisbrengen. Er is ook niets over te vinden op internet.” Theo zocht contact met de familie van de kunstenaar. “Zij vonden het prachtig dat we dit gingen doen en Charles Eyck op deze manier aandacht krijgt.”

…tot nieuw kunstwerk
De twee glas-in-loodontwerpen met gebrandschilderde figuren gingen via een computer naar een freesmachine zodat een mal gemaakt kon worden. Vervolgens werd beton in deze mal gestort en onderstonden de reliëftekeningen. “Er is ontzettend veel moeite voor gedaan”, zegt Theo enthousiast. “Dat is geweldig. Toen we dit voorstelden zijn er geen enkele bezwaren geopperd. Iedereen heeft z’n uiterste best gedaan om dit voor elkaar te krijgen.” De werktekeningen zijn nu vereeuwigd aan de Groene Loper. “Ik vind ze misschien wel mooier geworden dan de tekeningen. Het zijn eigenlijk nieuwe kunstwerkjes geworden.”

 

 


Deel dit artikel:

Inloggen


Account aanmaken

Heeft u nog geen account, dan kunt u zich registreren als belangstellende.

Account aanmaken