De 90 grondgebonden woningen van Le Sud liggen nu nog op de tekentafel, maar Senior Developer Michiel Blom heeft al een idee hoe dit zuidelijke puntje van de Groene Loper er straks uit gaat zien. Een wijk in wording met een warm wij-gevoel, waar je heerlijk kunt flaneren.
De wijk, een samenleving
Onder je digitale handtekening staat senior developer bij Ballast Nedam Development. Wat houdt dat eigenlijk in? “Ik ben verantwoordelijk voor de ontwikkeling van onder andere de 90 grondgebonden woningen in Le Sud. Dat zijn stadsvilla’s en herenhuizen met een tuin. Als Ballast Nedam Development hebben we de beschikking over grond en die willen we graag in ontwikkeling brengen. Daarom zet ik een business case op papier en gaan we stap voor stap – samen met de adviseurs natuurlijk – aan de slag. Uiteindelijk ontwikkelen we zo vastgoed binnen de gestelde kaders.” Wat begint met letters en cijfers worden schetsen, tekeningen en maquettes of artist impressions. “Het leuke aan mijn werk is dat het meer is dan alleen een technisch en organisatorisch proces. In zo’n wijk spelen alle aspecten van de samenleving een rol. En dat wil je goed op elkaar afstemmen, samen met de adviseurs. Kortom: samen mooie dingen maken.”
Wij(k)-gevoel
Hoe komt die maatschappij dan terug in dit nieuwe stukje Maastricht? “We willen ervoor zorgen dat het al een wijk is, nog voordat het daadwerkelijk een wijk is. Dat de buren elkaar kennen en er een wij-gevoel ontstaat. Als de kopers daarvoor openstaan, kunnen ze contactgegevens uitwisselen, zodat ze al voor de verhuizing contact met elkaar hebben. Maar we stimuleren contact ook op andere manieren. Op de erfgrenzen komen onder andere plantenbakken, zodat buren met elkaar in gesprek moeten over de invulling ervan. Ook zorgen we dat het onderhoud goed wordt geregeld, zodat bewoners het straks samen kunnen overnemen. Mogelijk komen er bankjes voor de gevels of in dit deelplan. En we creëren een extra ontmoetingsplek met groen, bomen en een bank. Die maken een praatje mogelijk. Als extraatje, want de Groene Loper zelf is bij uitstek natuurlijk al een gebied om te ontmoeten.”
Net dat beetje extra
Duurzaamheid speelt een belangrijke rol bij de bouw aan de Groene Loper. Gaan we dat ook terugzien in Le Sud? “Absoluut! We lopen daarin al vooruit op de nieuwste ontwikkelingen en strengste normen. Uiteraard zijn de woningen gasloos en energiezuinig. Alle energie die het huis verbruikt voor warm water en de vaste installaties wordt door de zonnepanelen opgewekt. De woningen zijn extra geïsoleerd en de afvoer van regenwater is losgekoppeld van het riool. Door het eerst op te vangen in verzamelbassins onder de grond, droogt de bodem minder snel uit en wordt de riolering niet overbelast bij een hevige stortbui. Ten slotte zorgen we voor groene erfafscheidingen op de overgangen tussen privé en openbaar. Dat ziet er niet alleen mooi uit, het is tevens goed voor de biodiversiteit. Net als de nestkasten voor vogels die we willen gaan inbouwen.”
Van huis naar thuis
Wat wordt uiteindelijk de identiteit van Le Sud? “Zoiets moet natuurlijk ontstaan, maar wij streven naar een zekere joie de vivre. En dat is meer dan alleen het sausje. We gaan dit daadwerkelijk zo invullen. De locatie is rustig in een hectische, stedelijke omgeving. We maken een laadplein achter de woningen waar niet alleen de elektrische auto’s kunnen worden aangesloten, maar waar het ook prima vertoeven is. Echt opladen dus. Het wordt hier fijn thuiskomen. Dat is mijn opdracht: van een huis een thuis maken. Ik hoop dat bewoners trots zijn op deze plek. Het definitieve ontwerp is eind deze zomer klaar. In het najaar gaan we beginnen met de verkoop en eind dit jaar wordt de grond bouwrijp gemaakt.”
Geïnteresseerd? Schrijf je alvast in via de website.
Heeft u nog geen account, dan kunt u zich registreren als belangstellende.
Account aanmaken