Een project van

Groene ideeën voor de nieuwe tuinen aan de Groene Loper


De verhuisdozen zijn nog niet uitgepakt, maar sommige nieuwe bewoners aan de Groene Loper hebben al ideeën over hun toekomstige tuin. Als extra inspiratie organiseerde Ballast Nedam Development samen met het CNME gisteren een bijeenkomst over De Groene Tuin. Bij de aanleg van het nieuwe stuk Maastricht speelt diversiteit een belangrijke rol. De nieuwe bewoners nemen dit stokje straks graag over. 

Veel groen…
Mevrouw Muijtjens is samen met haar zoon naar de bijeenkomst gekomen. “Ik heb nog geen sleutel van mijn nieuwe woning, maar we hebben wel al een ontwerp voor de tuin gemaakt”, vertelt ze enthousiast. “Ik wil in ieder geval veel groen. De tuin ligt op het westen, dat vind ik fijn. En hoewel ik weet hoe groot de tuin straks is, wil ik ‘m toch eerst een keertje zien, voordat we een definitief plan maken.” 

…en een mergelmuurtje
Peter Alblas van CNME is aanwezig om uitleg en tips te geven. “Zorg niet alleen voor rijke, goed bemeste grond, maar werk ook met enkele stukken schrale grond”, legt hij uit. “Daar kunnen andere soorten groeien. En het is perfect voor de solitaire bijen die kleine holletjes maken in de grond. Geen vrees, deze bijen steken niet.” Mevrouw Muijtjens luistert aandachtig. Peter: “In de Stadstuin, tegenover de Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdeskerk, ligt nu een berg mergel. Speciaal bedoeld om de grond in je tuin wat schraler te maken. Je kunt er ook een muurtje van maken. Perfect voor plantjes en kleine insecten.” Dat ziet mevrouw Muijtjens wel zitten. “Komt er toch een mergelmuurtje in mijn tuin.”

Smultuinen
Aan de Groene Loper wordt goed op de biodiversiteit gelet. In het voorjaar zorgt het bloembollenlint in de grasstrook voor een 230 meter lange kleurenexplosie. Zoveel mogelijke oude bomenrijen zijn behouden en in de gevels van de nieuwe woningen is ruimte voor vleermuizen gemaakt. Elke nieuwe bewoner krijgt een Tiny House: een vogelhuisje, vogelvoedsel en uitleg over hoe de vliegende vriendjes een nieuw thuis kunnen krijgen. Peter gaat graag in gesprek met René Lecluse van Ballast Nedam Development. “De braakliggende terreinen, waar pas over enkele jaren gebouwd wordt, zijn perfecte plekken om bloemen te zaaien. Het wordt zo een smultuin voor de bijen. En rond deze tijd zijn de bloemen uitgebloeid en kunnen we nieuwe zaden oogsten. Al is het tijdelijk, de biodiversiteit neemt zo enorm toe. Ik vind het mooi dat de biodiversiteit die ruimte krijgt.”

Wilde bloementuin
Zo’n smultuin ziet Brigitte Koehler wel zitten. Ze heeft de sleutel van haar nieuwe woning pas een week, maar is ontzettend blij met haar voor- én achtertuin. “Ik heb vorig jaar al geprobeerd slangenkruid te zaaien op het balkon, maar dat is helaas mislukt.” Peter geeft raad. “Zorg dat je nu zaait, niet in het voorjaar. Maak de grond een beetje los. En dan zul je zien dat je volgend jaar slangenkruid hebt. De slangenkruidbij is daar heel blij mee!” Brigitte krijgt alvast wat zaadjes mee. “Het liefst willen we een tuin zoals de tuinarchitect Piet Oudolf vaak ontwerpt. Zo’n wilde bloementuin.” Aan tips van Peter geen gebrek. De nieuwe bewoners gaan in ieder geval vol groene ideeën weer naar huis.  

 


Deel dit artikel:

Inloggen


Account aanmaken

Heeft u nog geen account, dan kunt u zich registreren als belangstellende.

Account aanmaken