Een project van

Tuinieren aan de Groene Loper: doe je mee?


Tegenover de Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdeskerk verandert het voormalige KPN-terrein in een ware stadstuin. In grote veilingkratten kunnen buren naar hartenlust tuinieren. Speciaal voor nieuwe bewoners aan de Groene Loper is een aantal van de kratten gereserveerd. Tuinier je ook mee?

Populair
De stadstuin De Greune Luiper is populair. De eerste 150 kratten waren al snel vergeven. Aan huidige bewoners uit de omliggende wijken van de Groene Loper. Nu er 100 nieuwe kratten bijkomen, reserveert John Bijl – beheerder van de stadstuin – een gedeelte hiervan voor de nieuwe en toekomstige bewoners. Deelnemers krijgen maximaal zes kratten van 1.20 bij 1.20 en gecertificeerde tuingrond. Het enige dat je hoeft te doen is de bakken met de grond te vullen en het tuinieren kan beginnen. Dankzij meerdere subsidies en sponsorbijdragen is deelname gratis. Een bijdrage in de vorm van plantjes of een geldbedrag is natuurlijk welkom. En klusjes zijn er altijd genoeg op het terrein. 

Groen verbindt
Een van de tuinierders is Loes Deppe. Naast het onderhoud van de Kruidentuin in het Vrijheidspark, heeft ze sinds kort ook enkele kratten in de stadstuin. Zelf woont ze om de hoek, in een van de nieuwe appartementen. “Ik heb al tomaten, rucola, radijsjes, komkommers.” Een gezonde salade is zo gemaakt. Trots laat ze de lente-uitjes zien. “Er staan ook enkele bakken voor de minder fortuinlijken. De groente die hierin wordt verbouwd, komt bij hen terecht of wordt als soeppakketten aan het Leger des Heils gedoneerd. “Groen verbindt”, stelt Loes. “Ik heb nu meer interactie met buurtgenoten, we drinken samen koffie aan de picknicktafel en delen tips. In de zomer komt er misschien een barbecue en kan ik wellicht een bijdrage leveren met mijn kruiden.” 

Fleurig en gezond
Beheerder John is dagelijks te vinden in de stadstuin. Bij hem kun je je aanmelden en terecht met vragen. De tuin is te bereiken via een pad aan de kant van de Prof. Cobbenhagenstraat. Er staat inmiddels een blokhut, de kippen scharrelen gezellig rond en binnenkort arriveren ook de bijenkorven van imker Linda Hollanders. De resten beton worden ondertussen kunstig beschilderd. Zo wordt het eens zo kale KPN-terrein langzaam maar zeker een fleurige en gezonde stadstuin. Ook voor de nieuwe bewoners van de Groene Loper. 


Deel dit artikel:

Inloggen


Account aanmaken

Heeft u nog geen account, dan kunt u zich registreren als belangstellende.

Account aanmaken