Een project van

Hoe verloopt de oplevering van een woning aan de Groene Loper?


Na de bouwperiode, is het dan zover: de oplevering van de woning. Hét moment waar de kopers reikhalzend naar uitkijken. Aan de Groene Loper loopt bouwbegeleider Roel Ritzen samen met de nieuwe bewoners door het huis of appartement voordat de sleutels definitief worden overhandigd. Een bijzonder moment.

De bouw
Roel komt zelf oorspronkelijk ‘uit de bouw’. Hij was jarenlang werkvoorbereider en projectcoördinator bij verschillende bouwbedrijven. De bouwwereld kent voor hem nog maar weinig geheimen. Ruim twee jaar geleden is hij voor zichzelf begonnen. “Ik voer nu bouwkundige keuringen uit en daarnaast coach en begeleid ik mensen bij de bouw van bijvoorbeeld een huis.” Ondertussen heeft hij ook zijn eigen huis gebouwd. “Ik doe momenteel echt alleen maar wat ik leuk vind”, lacht hij tevreden. 

Vooropname
Een van die leuke opdrachten is die van Laudy: de oplevering van de nieuwe ‘wooneenheden’ in fase 1a en 2a aan de Groene Loper. “Dat is echt een enorme klus die in januari is begonnen. Zoals je ziet wordt er naast de opleveringen druk verder gebouwd. Het lopende bouwproces gaat gewoon door. Daarom hebben ze de oplevering uitbesteed aan mij.” Twee weken voordat de echte oplevering plaatsvindt, heeft Roel eerst een vooropname. Daarbij loopt hij alvast een rondje met de kopers door de woning. Voldoet alles aan de koperswensen? Dat is de centrale vraag. “Tijdens de vooropname kunnen we alvast wat punten onderkennen die de aannemer nog moet oppakken.” De kopers hebben tijdens de bouw al enkele kijkmomenten gehad, maar Roel wil vooraf geen informatie over de woning. “Zo kan ik met een frisse blik, zonder voorkennis en vooringenomenheid alles bekijken.” 

De oplevering
Twee weken later volgt dan het opleveringsmoment. Een laatste visuele inspectie van de woning. Samen wordt gecontroleerd of alle werkzaamheden volgens afspraak zijn uitgevoerd. Dan volgt het proces-verbaal van oplevering. “Dat is een officieel juridisch moment. Het eigendom gaat over van de bouwer naar de koper.” Het is een illusie om te denken dat het opleveringsrapport van Roel leeg blijft. “Bij nieuwe woningen zijn er vaak wat puntjes die de aannemer nog moet nakomen. Dat is normaal.” Gelukkig worden alle woningen niet in een keer opgeleverd. Afgelopen week had Roel er negen. “De diversiteit van de verschillende woningtypes valt hier echt op. Daardoor waren het wel zes verschillende type woningen.” 

‘Hier is niets standaard’
Roel is met name onder de indruk van die complexiteit van deze bouw. “In Nederland kennen we zo’n twee, drie vaste plattegronden van nieuwbouwwoningen. Maar hier aan de Groene Loper is niets standaard. Er zijn veel kleine details. Kijk maar eens naar de gevels. De architecten hebben hier echt anders naar gekeken dan anders. Die speelsheid maakt tegelijkertijd dat het geen gemakkelijk project is.” Tijdens de inspectie van Roel krijgen de kopers ook tekst en uitleg bij het gebruik en onderhoud van de woning en de verschillende installaties. De woningen zijn bijvoorbeeld allemaal gasloos en voorzien van een warmtepomp. Dan volgt de laatste handtekening en is de oplevering compleet. De bewoners kunnen aan de slag. “Iedereen is ontzettend blij dat ze nu de sleutel hebben.” En Roel kan weer door naar de volgende oplevering. 

 

 

 

 


Deel dit artikel:

Inloggen


Account aanmaken

Heeft u nog geen account, dan kunt u zich registreren als belangstellende.

Account aanmaken