Een project van

Raymond Veugelers, Laudy Bouw & Ontwikkeling: “De kracht van de Groene Loper zit in de samenwerking”


De Groene Loper moest nog uitgerold worden, er stonden nog geen nieuwe huizen en de werkzaamheden aan de tunnel waren volop aan de gang. We gaan jaren terug in de tijd. Het project rond A2 Maastricht is voor velen uniek. Zo ook voor Raymond Veugelers. Raymond is al sinds het begin betrokken bij de plannen voor de nieuwbouw. Eerst als ontwikkelaar van Avenue2 en later als algemeen directeur van Laudy Bouw & Ontwikkeling bv. Als er dus iemand is die over die hele periode kan vertellen, dan is hij dat wel. “De kracht zit ‘m in de brede samenwerking.”

Een Limburgse inbreng
Het was eind 2013 toen Raymond werd gevraagd of hij zich bij de projectorganisatie van Avenue2 wilde voegen die zich bezighield met de voorbereidingen voor de nieuwe woningen aan de Groene Loper. “Die bestond destijds uit collega’s die afkomstig waren uit de Randstad. Ik kom zelf uit het zuiden, spreek de taal en ken de mensen. Ons eerste gesprek is me altijd bijgebleven. We waren als team net begonnen, de crisis woedde volop en wij hadden het over het bouwen van 1000 woningen. Daar zouden we pas in 2016, 2017 mee beginnen, als de tunnel af was, maar wij dachten er alvast over na. We spraken over de nieuwe bewoners. Mijn collega’s waren in de veronderstelling dat het mogelijk was dat zo’n 85% van de nieuwe bewoners van buiten Maastricht konden komen. En dan met name vanuit Heerlen en Sittard-Geleen. Toen heb ik ze de verschillen uit moeten leggen binnen Zuid-Limburg. Dat een bewoner uit dat gebied niet zo snel naar Maastricht zal verhuizen en vice versa.” De Limburgse cultuur met z’n soms onzichtbare gewoonten en gebruiken werd goed vertegenwoordig door Raymond.

“Dit is de grootste woningbouwontwikkeling van Limburg”
Het is 2016, de (woning)bouwcrisis komt gelukkig langzaam ten einde en de woningmarkt trekt aan op het moment dat de Koning Willem-Alexandertunnel wordt geopend. Binnen het consortium Avenue2 neemt Ballast Nedam Development de gebiedsontwikkeling over en gaat zelfstandig verder. Raymond gaat terug naar Laudy waar hij vanaf mei 2018 algemeen directeur is. Vanuit die rol is hij nauw betrokken bij de bouw van de woningen aan de Groene Loper. “Ik kende het project vanaf het begin. Dat had ook zo zijn nadelen. Door mijn achtergrondkennis wil ik meedenken over bepaalde keuzes die gemaakt worden, maar de ontwikkelaar moet zelfstandig zijn ding kunnen doen.” Daar heeft hij inmiddels wel een modus in gevonden en hij is trots op de goede samenwerking. “We hebben allemaal hetzelfde doel en respecteren elkaar. Dit is de grootste woningbouwontwikkeling van Limburg. Laudy heeft zich ontwikkeld van een bedrijf dat zich met name richtte op utiliteitsbouw, restauratie en service naar een bedrijf dat actief is in de woningbouw, nieuwbouw, renovatie en transformatie.”

Samen met de woningcorporaties
Belangrijk in de hele ontwikkeling van de Groene Loper is de samenwerking met de woningcorporaties, aldus Raymond. “Aan het begin in 2013-2014 stonden zij min of meer met de rug naar het project. Ze hadden geen rol, er zouden in eerste instantie geen sociale huurwoningen aan de Groene Loper komen.” Mede op zijn initiatief gingen Projectbureau A2 Maastricht, Avenue2 (Strukton en Ballast Nedam Development) maandelijks met hen aan tafel zitten. “We vertelden elkaar waar we mee bezig waren, keken waar we elkaar konden versterken en hoe we de omliggende wijken gingen betrekken. Door de intensieve communicatie onderling ontstaat er een verbinding met de straten rond het nieuwe stuk stad.” Aan weerszijden zijn Servatius en Maasvallei druk bezig met renovaties en nieuwbouw. Er komen sociale huurwoningen. “De corporaties zijn nu echt aan boord, waardoor we samen zaken kunnen oppakken.”

Levendig
Zelf wandelt hij graag over de Groene Loper en dan met name in het gebied rondom de rotonde van de Scharnerweg. “Hier zie je het succes van die brede samenwerking en integrale aanpak: wij zaten in onze maag met de Gemeenteflat, Mulleners Vastgoed wilde graag vroegtijdig investeren, de Albert Heijn zocht naar uitbreidingsmogelijkheden en de gemeente wilde het park verlevendigen. Door samen op te trekken zie je dat het lukt er een succes van te maken. De Gemeenteflat is gerenoveerd en ligt er prachtig bij, de Albert Heijn is een kwartslag gedraaid en kon uitbreiden. En mede dankzij de aanwezige horeca is dit een heel mooi gedeelte geworden.” Met de bouw van de woningen - de appartementen op de hoek van de Professor Cobbenhagenstraat zijn inmiddels bewoond - hoopt Raymond dat die levendigheid zich langzaam uitbreidt richting het noorden. “Ik denk dat een mix van verschillende functies daarbij van groot belang is. Dus niet alleen woningen, maar bijvoorbeeld ook een gezondheidscentrum of straks het kernkindcentrum in de voormalige Theresiaschool.”

De metselaar
Al lopend langs de nieuwe woningen aan de Groene Loper vallen de bijzondere details op. “Het ziet er mooi uit, maar het kost de metselaar veel tijd en moeite. De architectuur is prachtig, de diversiteit in metselwerkverbanden groot. Juist dit maakt het - in combinatie met de krapte op de arbeidsmarkt voor wat betreft vakkrachten - een uitdaging. Het is lastig om voldoende en goede handen te vinden die dit kunnen maken. De opleiding tot metselaar was door de crisis lange tijd niet zo populair. We hebben contact met opleidingen om jongeren weer enthousiast te maken voor het vak.” Voor het minder bijzondere metselwerk - ‘de meters maken’ - zijn straks misschien wel robots aan zet. “Daar willen we mee gaan experimenteren. Niet om het beroep weg te werken, maar om de ambacht juist te versterken. De metselaar kan zich dan helemaal specialiseren op het aparte metselwerk zoals hier.” Al met al is de Groene Loper nog lang niet af, zo vindt Raymond: “Het gebied rondom de Gemeenteflat ligt er schitterend bij, maar de rest gaat ook tot leven komen. Let maar op.”


Deel dit artikel:

Inloggen


Account aanmaken

Heeft u nog geen account, dan kunt u zich registreren als belangstellende.

Account aanmaken