Een project van

Le Sud: nieuwe parel op de Groene Loper


De Groene Loper ontwikkelt verder met de toevoeging van een nieuw hoofdstuk aan de gebiedsontwikkeling. Vol trots zijn we gestart met een geheel nieuwe buurt: Le Sud! Le Sud geeft flaneren aan de Groene Loper een nieuwe betekenis. Gelegen tussen de wijken Scharn en Wyckerpoort is Le Sud tijdloos wonen in het zuidelijke deel van de Groene Loper. Het zal de skyline van de Groene Loper sieren met een woontoren, een mix aan woningen en verschillende appartementgebouwen. Vanaf nu kunnen geïnteresseerden zich inschrijven voor de appartementen en statige herenhuizen op een later moment voor de iconische woontoren.

Le Sud: een nieuwe buurt met een rijke architectuur
Le Sud, de zuidelijke buurt van de Groene Loper bestaat straks uit verschillende appartementengebouwen en een woontoren die een groene wijk met energieneutrale herenhuizen omarmen. Le Sud, bestaat in totaal uit circa 370 woningen en wordt ontwikkeld door Ballast Nedam Development. Voor de uitwerking zijn vijf verschillende architecten betrokken onder supervisie van Edzo Bindels van West8 en Fred Humblé van Humblé Martens & Willems Architecten. Daardoor vormen de verschillende ontwerpen een harmonieus geheel en houden ze een eigen karakter.

Wethouder en stuurgroepvoorzitter A2 Maastricht Gert-Jan Krabbendam noemt de Groene Loper ook een impuls als het gaat om sociale verbinding. “Dankzij de tunnel is een belangrijke barrière in Maastricht geslecht, de luchtkwaliteit sterk verbeterd en de stad beter bereikbaar gemaakt. Maar de werkelijke verbinding, die in de leefwereld van de mensen eromheen, is dankzij de bovengrondse Groene Loper ontstaan. We hebben het groene buitengebied de stad ingetrokken; enorm belangrijk voor onze klimaatambities, en het tegengaan van hittestress en wateroverlast. Maar nóg belangrijker voor het welbevinden van de mensen die er vertoeven. Dat nu ook de ontwikkeling in het zuidelijk deel in hoog tempo wordt opgepakt is fantastisch. De belangstelling voor wonen aan de Groene Loper is groot en dat krijgt nu een mooi vervolg.”

Onno Dwars, CEO Ballast Nedam Development: "De afgelopen jaren hebben wij laten zien hoe groot de impact is op mens en natuur aan de Groene Loper. Het helen van de stad Maastricht door deze gebiedsontwikkeling heeft de verwachtingen overtroffen en niet alleen aan de Groene Loper, maar ook in haar uitlopers. De 'place to be' wordt meer en meer de 'place to love'. Hierbij sluit de begeerlijke en tijdloze architectuur van Le Sud perfect aan. Architectuur waar je van gaat stralen, een omgeving die voelt als een warm bad en voldoet aan de hoogste eisen van duurzaamheid, een echt thuis of een harmonieuze plek om te verblijven. Hier wordt de mens én natuur gelukkiger van en juist dat vormt precies de kern van ons als gebiedsontwikkelaar."

Le Sud: statige herenhuizen
In Le Sud zijn energieneutrale 90 statige herenhuizen opgenomen; rijwoningen, luxueuze twee onder een kapwoningen en extra ruime geschakelde herenhuizen. Dit deelplan wordt omarmt door de meerlaagse bebouwing rondom dit deelplan. De hoogwaardige architectuur van de hand van Bedaux de Brouwer kenmerkt zich door een warme uitstraling, bijzondere verspringingen van het ene op het andere huis en prachtige zichtlijnen vanuit de tuinkamers. Voor de stad Maastricht ontstaat hier een unieke, herkenbare wijk met een sterk eigen signatuur. De woningen scoren hoog op het gebied van duurzaamheid. Wonen middenin de levendige stad, een groene oase, fijn contact met de buren en een comfortabel ‘thuis’, zowel binnen als buiten.

Le Sud: appartementgebouwen
De eerste woningen die deze zomer in Le Sud in verkoop gaan zijn 34 koopappartementen. Deze bestaan uit stadswoningen/maisonnettes, luxe appartementen en penthouses. Het kleinschalige appartementencomplex is ontworpen door Artesk Van Royen Architecten. Naast de appartementen, worden in deze fase ook 36 vrije sector huur- en circa 40 zorgappartementen gebouwd. Hier kunnen bewoners onbezorgd en gezond oud kunnen worden aan de Groene Loper. Deze appartementengebouwen zijn ontworpen door Jo Janssen Architecten en Humblé Martens Willems architecten en kenmerken zich door de karakteristieke baksteen architectuur en rijke detaillering. De aansluiting van de woningen op de begane grond met het openbaar gebied geeft een levendig straatbeeld met de haagmuur als verbindend element dat elders aan de Groene Loper ook wordt toegepast.

De Groene Loper Maastricht
De twee kilometer lange gebiedsontwikkeling Groene Loper in Maastricht loopt over de nieuwe A2-tunnel en is van alle kanten goed bereikbaar. De ruim 1.175 duurzame woningen en appartementen van tijdloos ontwerp worden ontwikkeld door Ballast Nedam Development en leveren een bijdrage aan het fraaie woonpalet van de stad. Deze impuls in woningaanbod kent een grote differentiatie en zorgt voor één van de grootste doorstromingen in de geschiedenis van de stad. De Groene Loper vormt een tijdloos en duurzaam nieuw stadsdeel voor Maastricht, die oost en west Maastricht verbindt. De toekomstige bewoners en omliggende bestaande buurten staan hierin centraal en komen door de verschillende dwarsverbindingen tussen wijk en stad samen. Deze indrukwekkende gebiedsontwikkeling creëert daarmee een bruisend nieuw stadsdeel voor Maastricht, de stad is weer één.

Gezond stedelijk leven
Wonen aan de Groene Loper past bij een gezonde, stadse levensstijl. Het stadscentrum van Maastricht en het centraal station bevinden zich op korte afstand. Wonen en verblijven gebeurt in een hele ruimtelijke, groene omgeving. Hier wordt onder andere ontmoet, geflaneerd, gewandeld en gesport. De state-of-the-art woningen die gerealiseerd zijn stellen bewoners in staat gezond te kunnen leven. Zo worden de woningen gasloos en voorzien van zonnepanelen. Voor kopers zijn er ook uitgebreide opties voor een zuiver binnenklimaat en worden de woningen gekoeld en verwarmt op duurzame wijze. De woningen hebben allen een blijvende architectonische waarde die meerdere generaties overstijgt.

Duurzaamheid in Le Sud
Het plan is klimaatadaptief; alle woningen en gebouwen maken onderdeel uit van een ingenieus waterinfiltratiesysteem dat het regenwater in de bodem infiltreert. De (semi-)openbare ruimte wordt zorgvuldig ingericht met groen voor een versterkte biosdiversiteit in de stad. Net als aan het noordelijk deel van de Groene Loper wordt in Le Sud ingezet op deelmobiliteit als integraal onderdeel een duurzaam mobiliteitsplan. Op woningniveau wordt met prefab elementen gewerkt die bijdragen aan een betere demontabelheid en circulariteit in de toekomst. Door de toepassing van verantwoord FSC-hout wordt zelfs buiten het project bijgedragen aan een duurzame productieketen.

Europese prijswinnaar
In 2020 heeft De Groene Loper voor Nederland de Sustainable Residential Development award van de European Property Award 2020-21 in de wacht gesleept. Het winnen van de award is voor de Groene Loper Maastricht een bevestiging van de internationale impact die de gebiedsontwikkeling maakt in Nederland en daarbuiten. De Groene Loper is een voorbeeld op het gebied van gezondheid en maatschappelijke baten in omringende wijken. Deze internationaal bekende award is de kroon op het werk van elke gebiedsontwikkelaar en wordt alleen bij uitzonderlijke prestaties uitgereikt.

Inschrijven
De verkoop van de 34 koopappartementen en 90 grondgebonden woningen start in de zomer van 2021. Inschrijven als geinteresseerde kan vanaf vandaag. De verkoop van de woontoren start op een later moment, hier is begin 2022 meer duidelijkheid over te geven.
 

Deel dit artikel:

Inloggen


Account aanmaken

Heeft u nog geen account, dan kunt u zich registreren als belangstellende.

Account aanmaken