Een project van

Historische sleuteloverdracht bij allereerste nieuwbouw aan de Groene Loper


De allereerste bewoners van het eerste appartementengebouw van de Groene Loper hebben de sleutels van hun nieuwe woning in ontvangst genomen. Het gebouw markeert de start van een groot aantal woningen die de komende tijd zullen worden opgeleverd. Het gezamenlijke feestelijke oplevermoment van de Groene Loper vindt op een later moment plaats. De omvangrijke gebiedsontwikkeling, met ruim 1.175 woningen, wordt gerealiseerd aan het 2,6 kilometer langgerekte bomenlaan dat, na de ondertunneling van A2, de stad weer verbindt. De Groene Loper werd onlangs bekroond met de European Award voor Sustainable Residential Development. Het project is toonaangevend op het gebied van sociale, duurzame en gezonde gebiedsontwikkeling in Nederland én daarbuiten.

Tijdloze kwaliteit en versnellen
Wethouder een stuurgroepvoorzitter A2 Maastricht Gert-Jan Krabbendam ziet de belangstelling voor de Groene Loper groeien. “Graag had ik de nieuwe bewoners de sleutel van de eerste opgeleverde nieuwbouwwoningen persoonlijk overhandigd. Dit is immers opnieuw een mijlpaal in het Project A2 Maastricht. Zeker in deze door corona gedomineerde tijd biedt de Groene Loper volop gelegenheid en ruimte om op gepaste wijze te wandelen, te fietsen en om ‘zo maar’ op een bank te zitten. Om die levendigheid is het immers allemaal begonnen in deze laatste bouwfase. Er verschijnt in hoog tempo een afwisselend stedelijk beeld van duurzame woningen en appartementen. Geen wonder dat de belangstelling voor het wonen aan de Groene Loper dusdanig sterk is toegenomen, dat Ballast Nedam Development heeft besloten tot een versnelling in de realisering van de ruim 1.175 woningen”.

Woongenot
De sleutels zijn overgedragen, het verhuizen kan beginnen. “Proficiat en welkom aan de Groene Loper”, zegt Louis Prompers, directeur Projectbureau A2 Maastricht. “Dit is waar we het voor doen. Het ging de laatste jaren veel over beton, techniek en geld, maar uiteindelijk draait alles om mensen. We zetten ons hard in om te zorgen voor een prettige en veilige leefomgeving. En ik hoop dat de nieuwe bewoners daar volop van gaan genieten.”

Internationale standaard voor gezonde gebiedsontwikkeling
Door de transitie van de A2 naar een gezond en groen woongebied dat de stad weer verbindt kwam Maastricht recent binnen in de top 3 van gezondste steden van Nederland. Het winnen van de European Award voor Sustainable Residential Development is een internationale bekroning voor de impact die de afgelopen jaren is gemaakt.
Onno Dwars, directeur Ballast Nedam Development: “In dit project wordt geschiedenis geschreven. We helen niet alleen de stad Maastricht, maar zetten ook de nieuwe standaard in gebiedsontwikkeling in Nederland, Europa en daarbuiten. Aan de Groene Loper heeft onze holistische benadering altijd centraal gestaan, volledig geleid door ons morele kompas waar mens en natuur in harmonie samenleven. Als organisatie zijn wij trots op onze samenwerking met publieke en private partijen die de Groene Loper hebben kunnen versnellen naar een tempo dat ongekend is.”

Nieuwe bewoners
Gelukkige nieuwe bewoner Jan Kamsma geeft aan: “Het is voor ons een hele speciale dag. We zijn zeer verheugd dat we de sleutel van ons appartementen aan de Groene Loper hebben ontvangen. We kijken ernaar uit om ons hier thuis te gaan voelen. En zeg nou zelf; met zo’n mooi uitzicht wil je hier toch nooit meer weg?”
“Deze sleuteloverdracht is een mijlpaal waar we graag op gepaste wijze bij stilstaan, samen met de kopers”, zegt René Lecluse, Development Manager bij Ballast Nedam Development. Om te zorgen voor een feestelijk tintje krijgen de nieuwe bewoners naast de sleutelbos ook een vogelpakket cadeau. “In samenwerking met Vogelbescherming Nederland geven we hen onder andere een raamvoederhuis, voer en informatie over hoe ze hun balkon aantrekkelijk kunnen maken voor vogels. Zo komen er straks nog meer ‘bewoners’ naar de Groene Loper.” Bij de bouw van het appartementengebouw is ook rekening gehouden met een ander soort bewoners. In de gevels zitten nestkasten, speciaal voor vleermuizen. Zij leefden vroeger al in dit gebied en krijgen nu weer een plek aan de Groene Loper.

Duurzaamheid en klimaatadaptiviteit
Ballast Nedam Development streeft naar integrale duurzaamheid. René Lecluse: “Nog voordat het wettelijk verplicht werd, hadden we besloten dat deze nieuwe woningen gasloos werden. Op het dak liggen zonnepanelen, waardoor het gebouw bijna energieneutraal is.” Door de buffers onder de parkeerplaatsen achter het appartementengebouw stroomt het regenwater niet direct naar het riool, maar infiltreert langzaam in de bodem. Bij extreme regenbuien, zoals we die de laatste jaren steeds vaker zien in Nederland, wordt zo het riool niet overbelast en de grondwaterstand op peil gehouden. “We hebben vooraf een inventarisatie gemaakt van de bestaande bomen. De planontwikkeling is dusdanig aangepast, zodat de gezonde bomen konden blijven staan. Voor de bomen die gekapt moesten worden – omdat ze bijvoorbeeld ziek waren – hebben we nieuwe geplant. De nieuwe bomen kwamen uit een speciaal voor de Groene Loper ingerichte kraamkamer.” Genoeg plek dus voor allerlei soorten nieuwe bewoners. 

Verbinding maken
Voor Raymond Veugelers, algemeen directeur bij Laudy Bouw & Ontwikkeling, is vandaag ook een speciale dag. “Ik vind het mooi dat uitgerekend dit gebouw als eerste bewoond wordt. De Groene Loper verbindt noord en zuid en staat eveneens voor de verbinding tussen oost en west. Deze appartementen liggen precies aan de straat die voor zo’n dwarsverband zorgt.” Raymond is vooral trots op het strakke metselwerk van de gevels. “Daar is veel aandacht naar gegaan. Ik vind het echt een topprestatie van de metselaars. De stenen zijn van een strakke vormgeving en er is ook strak gemetseld. De kleur is - afhankelijk van hoe het licht valt- bruin, grijs, zwart en soms zelfs donkerpaars.”


 

Deel dit artikel:

Inloggen


Account aanmaken

Heeft u nog geen account, dan kunt u zich registreren als belangstellende.

Account aanmaken