Een project van

Wat zijn de plannen met de voormalige Boksschool?


Naast de nieuwbouw krijgen enkele bestaande gebouwen aan de Groene Loper een facelift. De Gemeenteflat heeft zijn oude allure terug, Blok 8 springt weer in het oog en nu krijgt de voormalige Boksschool een nieuwe bestemming. Het duurt nog even voordat de nieuwe bewoners er hun intrek nemen, maar we gingen alvast langs bij projectontwikkelaar Stijn Hoogenhout van Mulleners Vastgoed en René Lecluse, development manager van Ballast Nedam Development.

‘Dit zie je in de hedendaagse bouw niet meer’
Op een 3D-tekening laat Stijn zien waar we het precies over hebben: “Het gebouw met het opvallende raster was vroeger een jongensschool. Haaks daarop staat de gymzaal. Die werd later gebruikt als boksschool, vandaar dat het gebouw inmiddels zo bekend staat.” Architect Frits Peutz ontwierp de jongensschool met de typische Kunradersteen. Een replica van deze steen komt straks terug in het plan. Het is tevens de inspiratie geweest voor de tuinmuren die langs de voortuinen van de nieuwbouw aan de Groene Loper worden geplaatst. De gymzaal is door Alphons Boosten ontworpen in 1954. Bij de restauratie en de nieuwbouw achter de Boksschool is architectenbureau Humblé, Martens & Willems betrokken. Voor Stijn is het een uniek project. “Niet alleen de locatie is bijzonder. Ik ben erg enthousiast over het gebouw. De typische kenmerken en gebruikte techniek zie je in de hedendaagse bouw niet meer. Bij herbestemming moet je het doen met wat je hebt en in dit geval komt dat juist goed uit. Er zit nu misschien nog een smerig laagje overheen, maar het gebouw is erg mooi. Het voegt straks echt iets toe aan de woonwijk.”

Wonen in een klaslokaal
De plannen moeten nog langs de welstand- en monumentencommissie, maar Stijn kan wel al iets vertellen over de bestemming van de panden. “In de voormalige boksschool komen waarschijnlijk twee woningen. Daar leent het gebouw zich goed voor. We proberen de oude elementen zoveel mogelijk te gebruiken. Helaas staan de gymtoestellen er niet meer in”, lacht hij. “In de jongensschool komen 12 studio’s en appartementen van elk zo’n 50 m2 . Zeg maar één klaslokaal per woning.”

Nieuw
Naast herbestemming wordt er ook nieuw gebouwd. Hiervoor moeten we bij René zijn. “De jongensschool en gymzaal maakten in het begin nog geen onderdeel uit van het plangebied”, legt hij uit. “In 2016 hebben we opnieuw naar de plannen gekeken en besloten om dit gedeelte er bij te betrekken. Zo kwam er ook ruimte voor nieuwbouw.” Het was even passen en meten met de bestaande gebouwen. “Hierdoor ontstaat een plein waar we op beide hoeken een soort ‘pleinwachters’ gaan bouwen. Wat hogere bouwwerken die mooi uitkijken op het plein. Mathieu Bruls, een van de architecten van de bebouwing aan de Groene Loper, hebben we gevraagd hier een ontwerp voor te maken. Dit gaat nu mee in het bestemmingsplan.”

“Ze horen er bij”
Maar er is meer. Aan de kant van de Burgemeester Bauduinstraat worden zes nieuwe woningen gebouwd. Verderop, aan de Burgemeester Van Oppenstraat, is een driehoekig perceel waar ruimte is voor een woning. De koper ervan mag dit zelf ontwerpen. “Deze maakt het nieuwbouwrijtje straks echt af”, aldus René. “Het mooie is dat op deze manier de Burgemeester van Oppenstraat en Burgemeester Bauduinstraat bij de Groene Loper worden betrokken. Oud en nieuw komen samen, ze horen er echt bij.” En wat gaat er met het huidige trapveldje gebeuren? “Daarover zijn we nog in gesprek met de gemeente. Het zou mooi zijn als er weer een nieuwe plek komt in de buurt voor beweging, gezondheid en jongeren.”

Kans
Er is al interesse van nieuwe bewoners, aldus Stijn. Die moeten nog even wachten. Begin 2021 wordt er begonnen met de nieuwbouw. “We zijn nu nog druk bezig met onderzoek en de verschillende commissies, maar ik heb er alle vertrouwen in.” Ook René is positief. “Ik vind het heel speciaal om een gemeentelijk monument en nieuwbouw in te passen op deze plek. Het is een aanvulling op de bestaande plannen en we halen op die manier het beste uit het gebied. Het is een kans voor de omgeving die we met beide handen hebben gegrepen.”


Deel dit artikel:

Inloggen


Account aanmaken

Heeft u nog geen account, dan kunt u zich registreren als belangstellende.

Account aanmaken