Een project van

‘Sjiek om te zeggen dat je dit mogelijk hebt gemaakt!’


Jan Drummen is senior projectmanager bij bouwbedrijf Laudy. “Ik werk hier nu 12 jaar en ben vanaf het begin bij de Groene Loper betrokken. Mooi om te zien dat iets dat meer dan tien jaar geleden is bedacht, nu zo’n gewilde plek is om te wonen.” In gesprek over maakbaarheid, uitgesproken opvattingen en een nieuw hoogtepunt.

Van ontwerp naar realisatie
Op de weg van de ontwerptekening van de architect naar de handtekening onder de definitieve bouwopdracht kom je Jan en zijn team tegen. “Een architect kan een prachtig ontwerp maken, maar een bouwer moet dit ook praktisch kunnen uitvoeren. Daar kijken wij naar: is het maakbaar en past het vervolgens binnen het financiële plaatje?” Zo vonden de ontwerpers bijvoorbeeld de uitstraling van de voorgevels belangrijk en wilden ze afwisseling in het metselwerk. “Met die gedachte ga je aan de slag. Door te werken met een daarop berekend vast bouwsysteem zorgen we ervoor dat het kostenefficiënt blijft, maar de gevels toch verschillend zijn. Zo zoek je telkens naar passende oplossingen.”

Uitgesproken opvattingen
Er worden in opdracht van Ballast Nedam Development ruim 1.000 nieuwe woningen aan de Groene Loper gebouwd, dus dat zijn heel wat tekeningen en bouwopdrachten. “Dat is niet niks inderdaad. Geen week is hetzelfde”, vertelt Jan. “Het fijne is dat je telkens werkt met min of meer hetzelfde team. Daardoor ken je elkaar goed en weet je wat iemand nodig heeft.” Er zijn zo’n vijf architecten tegelijkertijd bij betrokken. “Normaal is dat er maar één, hooguit twee. Dus dit is heel apart. Architecten hebben vaak uitgesproken ideeën en opvattingen, en in discussies daarover komen ze soms een tikkeltje eigenwijs over”, lacht hij. “Er ontstaat daardoor een bijzondere dynamiek. Soms heerst er rivaliteit, maar ze luisteren altijd naar elkaar en komen tot elkaar, waardoor het eindresultaat veel beter is.”

Meer belangstelling, divers gebied
In de afgelopen jaren zag Jan het bouwlandschap veranderen. “We komen vanuit de crisis in 2008. Nu we van bouw naar verkoop gaan, zie je dat de belangstelling enorm is. Bij de presentatie van de eerste huizen stonden de mensen in de rij. En er is nu nog veel vraag naar. Dat is goed om te zien.” Zelf komt hij uit Eijsden. “Toen ik voor mijn werk geregeld over de A2 reed, zag ik dat het echt een scheidslijn was tussen de verschillende wijken. Die komen nu veel meer samen en de inwoners zijn sneller in de stad. Mede door de nieuwe woningen wordt het gebied meer divers.”

Hoog(s)tepunt
“In mijn carrière heb ik aan veel grote bouwprojecten meegewerkt. Céramique, Entre Deux, Mosae Forum, de Colonel. Destijds was de Colonel, aan de Spoorweglaan, een van de hoogste punten van Maastricht. Met de bouw van de woontoren aan de zuidzijde van de Groene Loper komt er een nieuw hoogtepunt aan. Ik vind het echt een uitdaging, misschien wel een eer, om hier ook aan te mogen meewerken. Als bouwer is het toch sjiek om straks te zeggen dat je dit mogelijk hebt gemaakt?”


Deel dit artikel:

Inloggen


Account aanmaken

Heeft u nog geen account, dan kunt u zich registreren als belangstellende.

Account aanmaken