Een project van

Een voorproefje van de verschillende muren aan de Groene Loper


De nieuwe woningen aan de Groene Loper gaan er niet uit zien alsof ze allemaal tegelijk gebouwd zijn. “Het lijkt straks alsof het organisch is ontstaan”, legt development manager van Ballast Nedam Development René Lecluse uit. En dat gaan we zien in de verschillende ontwerpen. Overal is aan gedacht. Zelfs in de verschillende stenen, metselverbanden en voegkleuren is de diversiteit terug te zien.

Geel, grijs, oranje en rood
“Er zijn meerdere architecten betrokken bij het ontwerpen van de woningen”, legt René uit. “Iedereen kiest zelf de steenkleur en steensoort uit. Er zitten dus verschillen in, maar het mooie is dat je wel steeds dezelfde grondtoon ziet.” Een van die architecten is Fred Humblé. “Ik weet nog dat we samen met alle architecten een excursie maakten over de Groene Loper. De kleur geel viel meteen op. Zoals het middenpad, de mergel van de kerk en de gele baksteenvullingen bij de Torenflat. Dat is het hoofdaccent geworden.” Op die manier is er op een natuurlijk manier een historische link met de omgeving, aldus René. Er worden echter ook woningen gebouwd met bruine, oranje, rode en witte accenten. “Klopt, dat zorgt er weer voor dat het niet eentonig wordt en benadrukt de verscheidenheid.”

Karakter
De kleuren zijn echter niet de enige verschillen tussen de woningen. Er worden diverse metselverbanden gebruikt en de voegkleuren zijn niet overal hetzelfde. “Ook worden er andere verfraaiing aangebracht, zoals staande stenen en uitstekende gedeeltes”, vertelt René. Elk ontwerp krijgt zo een eigen karakter. Fred: “Het is als het samenstellen van een boeket. Je maakt keuzes, stelt bij. De kleur van het voegwerk haalt bijvoorbeeld de kleur van de steen net weer een beetje omhoog. Uiteindelijk is het een levendig geheel geworden.”

Proefmuurtjes
Na de perspectieftekeningen komen de maquettes. De gekozen stenen worden in een doosje geleverd en in een showroom getoond. Een goed beeld van het metselwerk krijg je zo natuurlijk niet helemaal. Daar is iets op bedacht: proefmuurtjes. René legt uit: “Op die manier kunnen we op grote schaal zien of wat we bedacht hebben in het echt ook zo uitpakt. Je kunt het buiten, met daglicht goed bekijken. De architecten zijn zelf komen kijken en een voegkleur wordt soms bijvoorbeeld nog een kleurtint aangepast. Dat kunnen we nu nog doen. Als er straks gebouwd wordt gaat dat niet meer.”

Kijkmiddag
Fred is blij met de proefmuurtjes. “Complimenten aan bouwbedrijf Laudy. Dit is echt uniek. Nu kun je mooi zien hoe de verschillende metselwerken bij elkaar passen.” De nieuwe bewoners kunnen zo al een glimp opvangen hoe de muren van hun nieuwe woning er straks uit gaan zien. “Normaliter organiseren we voor hen een kijkmiddag”, vertelt René. “Maar vanwege de coronamaatregelen gaat dat nu helaas niet. Zodra het RIVM aangeeft dat het weer kan, is dat het eerste wat we organiseren.”
 


Deel dit artikel:

Inloggen


Account aanmaken

Heeft u nog geen account, dan kunt u zich registreren als belangstellende.

Account aanmaken