De nieuwe woningen aan de Groene Loper verschillen ontzettend van elkaar. Laag- en hoogbouw wisselen elkaar af, meerdere steensoorten worden gebruikt, andere gevels. Naast de Groene Loper die de nieuwe bewoners verbindt, komt er straks nog een rode draad: een tuinmuur die alle woningen aan elkaar rijgt.
Kunradersteen
De tuinmuur is opgebouwd uit U-vormige bloembakken die een halve meter boven het trottoir uitsteken. Hierin komt aarde waar vervolgens een haag in wordt geplant. “We wilden het liefst de Kunradersteen hiervoor gebruiken”, vertelt development manager van Ballast Nedam Development René Lecluse. “Dat is een lokale steen. Je ziet ‘m bijvoorbeeld in het muurtje bij de Lourdeskerk. Maar deze steen is bijna niet meer te krijgen, de groeve bij Voerendaal is grotendeels uitgeput.” Daarom werd er naar een oplossing gezocht. “We hebben zelf van beton muurelementen gemaakt met daarin een nagemaakte Kunradersteen. Deze krijgt ook die typische gele kleur.” Zo komt de historische steen terug in een nieuw stukje Maastricht.
Een steentje bijdragen
Architect Fred Humblé is als supervisor en architect betrokken bij de bouw aan de Groene Loper. “De huizen liggen straks hoger dan het straatniveau. Zeker zo’n 40 centimeter. Daardoor kijken de bewoners vanuit de voortuin wel op de Groene Loper, maar kunnen voorbijgangers niet zomaar naar binnen kijken. Je krijgt door die verhoging veel meer privacy.” De voortuinen in Nederland zijn tegenwoordig erg versteend, vindt Fred. Weinig planten, veel tegels. “Door de hagen krijgen mensen toch al wat groen om mee te beginnen. De rest gaan ze zelf inrichten, de tuinmuren staan immers op hun grondgebied. We hopen natuurlijk dat ze voornamelijk voor planten kiezen. Het blijft tenslotte wonen aan de Groene Loper.”
Uniek
Een tuinmuur of een beukenhaag langs de voortuin zie je wel vaker in Nederland. “Klopt, maar op zo’n schaal zoals hier is echt uniek. Dat wordt straks een schitterend gezicht”, stelt René. Waar de woningen zorgen voor afwisseling, zo brengen de tuinmuren meer continuïteit. Fred ziet ze als een extra bindend thema in de voortuinen. Doordat de A2 vervangen is door de tunnel en de Groene Loper is uitgerold, komen de verschillende wijken meer met elkaar in contact. “En de tuinmuren versterken dit nog eens extra door de huizen onderling te verbinden als een zoom.”
Heeft u nog geen account, dan kunt u zich registreren als belangstellende.
Account aanmaken