Woensdag 30 oktober ondertekenden Gemeente Maastricht, Ballast Nedam Development, Laudy Bouw & Ontwikkeling en Servatius een intentieovereenkomst voor de realisatie van 40 sociale huurwoningen aan de Groene Loper in Maastricht.
Samen halen we nog meer kansen uit De Groene Loper
Hiermee komt de realisatie van sociale huurwoningen aan de Groene Loper een stap dichterbij. Vivianne Heijnen (wethouder Wonen van de gemeente Maastricht): “Sociale huurwoningen zaten niet in het basis stedenbouwkundig plan uit 2009*. Dankzij de inzet van betrokken partijen komt er nu toch een mix aan woningen. Ik ben blij dat dat gelukt is. Nu hebben we een gevarieerder woningaanbod, met voor meer mensen de kans om in dit prachtig nieuw stukje Maastricht te wonen.”
Nieuwe verbindingen tussen ‘oud’ en ‘nieuw’
Ook wordt gewerkt aan een volgende verbinding tussen Wyckerpoort-Noord en de Groene Loper, in het verlengde van de Generaal Simpsonstraat, met aan weerszijden huizen. Zo’n verbinding is al gemaakt tussen het Old Hickory- en Burgemeestersplein, de zogenaamde ‘kersenstrip’. Vivian Eussen (directeur Vastgoed van Servatius) benadrukt hoe belangrijk het is om juist ook in dit noordelijk deel een goede versmelting van de wijken Wittevrouwenveld en Wyckerpoort te realiseren: “Samen halen we nog meer kansen uit de Groene Loper en behalen we de gewenste effecten voor de bewoners van de omliggende wijken.” Onno Dwars (directeur van Ballast Nedam Development) is het hiermee eens en voegt toe: “De Groene Loper is het toonbeeld van inclusiviteit binnen de gebiedsontwikkeling waardoor state-of-the-art duurzaamheid, biodiversiteit maar ook gezond en gelukkig leven bereikbaar wordt voor iedereen.”
Groene Loper
Door de ondertunneling van de A2 kunnen de gebieden aan de oostzijde van Maastricht weer geheeld worden zodat dit stadsdeel tot bloei komt. Met de aanleg van de Groene Loper onderging de omgeving al een enorme, positieve transformatie. De bouw van nieuwe sociale huurwoningen op de Groene Loper versterkt de positieve ontwikkelingen. Louis Prompers (directeur Projectbureau A2 Maastricht): “Alle partijen blijven samen werken aan het totaalplan uit 2009 met nieuwe verbindingen en woningen, waardoor ‘oud’ en ‘nieuw’ één geheel vormen. En we blijven kijken naar extra kansen voor de gebiedsontwikkeling.”
* Zo rond 2006 had de gemeente Maastricht geen behoefte aan extra sociale woningbouw. De zogenaamde ‘ijzeren voorraad’ van sociale woningen was ten tijde van de aanbesteding voor A2 Maastricht (2006-2009) voldoende. Daarom was de uitvraag voor het woningbouwprogramma voor A2 Maastricht alleen gericht op de vrije sector voor koop en huur. Door de economische crisis rond 2010 veranderde de situatie en nam de vraag naar sociale woningen weer toe. Anno 2019 blijven partijen die betrokken zijn bij de Groene Loper letten op mogelijkheden om het woningbouwprogramma te actualiseren. De intentieovereenkomst voor 40 sociale huurwoningen tussen Gemeente Maastricht, Ballast Nedam Development, Laudy Bouw & Ontwikkeling en Servatius is daar een voorbeeld van.
Heeft u nog geen account, dan kunt u zich registreren als belangstellende.
Account aanmaken