Een project van

Blije bijen door maaiwerk Groene Loper


Deze week verzorgt het CNME in opdracht van Ballast Nedam Development maaiwerk op de Groene Loper. Peter Alblas van het CNME: “We kunnen het ze niet vragen, maar de wilde bijtjes van de Groene Loper zijn ongetwijfeld blij!”

Zonnewarmte
Peter: “Van allerlei soorten, zoals Breedbandgroefbijen en Kleimaskerbijtjes, zitten de jonkies in holletjes in de grond. Ze wachten op de zonnewarmte van 2020, om op het juiste moment uit te vliegen. Het CNME maait en voert het maaisel af. Dat zorgt dat de zon de grond kan bereiken en die kan opwarmen. Zo komt er ook voldoende licht om de vele bloemzaden te laten kiemen. Deze zorgen voor het ‘Groene Loper Stuifmeel en Nectar-restaurant 2020’. We vonden nu al veel kiemplantjes van de Margriet.

Bevorderen diversiteit
Hier en daar laten we een stuk ongemaaid. Dat is ook voor het bevorderen van biodiversiteit. Vogels, sprinkhanen, wantsen, torretjes… Die hebben ook allemaal zo hun wensen voor bovengrondse vegetatie in herst en winter. Daar komen we op deze manier aan tegemoet. Aan de zuidkant van de Groene Loper blijft een heel blok staan: een hoge ruigte vol zaad voor vogels. De Putters hebben het al gevonden! En als het weer een beetje meezit kunt u over een paar weken genieten van een subtiele nabloei. Sommige planten kunnen het bloeien nu eenmaal niet laten…”


Deel dit artikel:

Inloggen


Account aanmaken

Heeft u nog geen account, dan kunt u zich registreren als belangstellende.

Account aanmaken