Een project van

Mijlpalen de grond in: de bouw kan beginnen


Met een paar flinke klappen op drie palen werd vrijdag 5 juli het startsein gegeven voor de eerste fase van Wonen aan de Groene Loper. Huidige én toekomstige bewoners kwamen naar de voormalige Theresiaschool om te proosten op deze bijzondere mijlpaal. “We vieren vandaag dat we gaan beginnen!”, aldus René Lecluse van Ballast Nedam Development.

Een ommetje maken
Mariëtte Bertram staat met een kopje koffie tussen de oude en nieuwe bewoners aan de Groene Loper. Zelf heeft ze een appartement gekocht. “Twee jaar geleden is mijn man overleden. Het huis is nu te groot voor mij alleen.” De omgeving spreekt haar erg aan. “Mijn moeder heeft aan de President Rooseveltlaan gewoond, mijn broers en zussen wonen ook aan deze kant van de Maas. En mijn zoon woont in De Heeg. Straks fiets ik zo naar mijn kleinkinderen.” Sporten doet mevrouw Bertram nog altijd in Wolder. “Ik heb het al uitgezocht: er is een perfecte busverbinding vanaf het Koningsplein. En als ik niet ga sporten, kan ik hier altijd even een ommetje maken.” Ze kijkt uit naar het wonen aan de Groene Loper. “Volgens mij gaat dit gebied wel voor leven in de brouwerij zorgen. En dat zoek ik ook. Ik ben graag onder de mensen.” Het duurt nog even voordat de Maastrichtse haar verhuisdozen kan pakken. “Dat maakt mij niet uit. Zo heb ik tenminste de tijd om mijn woning te verkopen.”

Ecologische kansen
Gert-Jan Krabbendam (wethouder van Klimaat & Energie, Ruimtelijke ontwikkeling en Mobiliteit) heet de nieuwe buren van harte welkom. “Zoals jullie zien is de omgeving al klaar voor jullie. Een omgeving die nationale en internationale erkenning krijgt. Voor wat betreft gebiedsontwikkeling, maar ook qua duurzaamheid. Want er komen hier straks gasloze woningen, 1339 zonnepanelen, 50 nestkasten en deelauto’s. Dat past perfect binnen de ambitie van de gemeente: #missionzeromaastricht. Maar die ambitie halen we niet alleen. Dat doen we samen met partners zoals Ballast Nedam Development en met u. En denk eens aan al die ecologische kansen die uw voor- en achtertuin gaan bieden. U woont tussen het Vrijheidspark en Buitengoed Geul en Maas. Het Heuvelland begint aan uw voordeur.”

Gemoedelijk
Ondertussen is Relana Nowaci even op een koel plekje gaan staan. Ze is hoogzwanger en heeft samen met haar vriend een woning gekocht aan de Groene Loper. “We wonen nu met z’n drieën in een appartement en zijn al een tijd op zoek naar een ander huis. Van de bestaande woningen werden we niet zo enthousiast. Normaal hou ik niet van nieuwbouw, maar deze stijl spreekt me wel erg aan. We kennen dit gebied, omdat we in de buurt wonen, en vinden de uitstraling erg mooi. Door de jaren heen hebben we de veranderingen gevolgd en het is hier zo gemoedelijk. Het duurt nog wel even voordat we erin kunnen, maar omdat het zo leuk wordt, is het dat helemaal waard.”

Verzoening
“In dit gebied gaat de verzoening plaatsvinden tussen de bestaande wijken en nieuwe huizen”, stelt directeur van Projectbureau A2 Maastricht Louis Prompers. “Onze idealen en dromen zijn in 2006 omgezet in plannen. Die integrale aanpak waar we toen mee begonnen, is door Ballast Nedam Development goed vastgehouden. Zij hebben de moed gehad om de plannen van weleer steeds aan te passen aan de realiteit. Daardoor is er nu een leefomgeving gecreëerd waarin we de dromen van weleer waar kunnen maken.”

‘Er is veel gaande’
Inwoner van een van die bestaande wijken is Gerard Prickaerts. “Wij wonen aan het Old Hickoryplein en hebben alle perikelen op de voet gevolgd.” Gerard is tevens actief binnen het Buurtnetwerk Wyckerpoort. “We hopen dat door het verdwijnen van de A2 echt een verbinding ontstaat tussen Wittevrouwenveld en Wyckerpoort. Natuurlijk is er verschil in cultuur, maar als je bijvoorbeeld kijkt naar de activiteiten in het Vrijheidspark dan lijkt dat contact onderling wel te lukken. In Wittevrouwenveld is veel gaande, de ontwikkelingen in Wyckerpoort blijven wat achter. Als Buurtnetwerk kaarten we dit constant aan bij Projectbureau A2 Maastricht en de gemeente. Ik heb wel het idee dat er steeds meer naar ons geluisterd wordt.” Over de nieuwbouw zegt Gerard: “Dankzij die woningen komt er hopelijk meer sociale controle, nog voordat de Groene Loper een slechte naam krijgt. Fijn dat de bebouwing nu van de grond komt.”

Een Europees iconisch project
“U gaat straks wonen in een spannende roman”, zegt Onno Dwars, directeur van Ballast Nedam Development. “Overal is over nagedacht. Uw woning voldoet namelijk aan de wensen van de toekomst. Dus straks lopen er mensen langs die u vragen: ‘hoe is het om te wonen in 2050?’ Bereid u voor, want u wordt onderdeel van een rondleiding langs een Europees iconisch project. U krijgt bijvoorbeeld de mogelijkheid om gebruik te maken van deelauto’s. Ook dat is verbinding, ook dat zorgt voor woonvreugde.”

Een buzz
Dan vertrekt de hele groep richting het bouwterrein. René Lecluse merkt het enthousiasme bij de mensen. “Je voelt een buzz. We gaan eindelijk van de tekentafel naar buiten. Na vele mijlpalen voelt dit toch ook een beetje als een eerste, want we gaan nu over tot het realiseren van de plannen.” In 2009 werden die plannen al gesmeed. “Dat betekent dat je constant moet actualiseren, maar met behoud van de stedenbouwkundige en architectonische principes. Hierdoor komen er nu woningen die toekomstbestendig zijn.” Uit de verkoopcijfers blijkt dat hier interesse in is: “90% is nu verkocht. Dat geeft ons vertrouwen om hierop voort te borduren en na de zomer te starten met de tweede fase.” Het is inmiddels tijd om de eerste palen de grond in te slaan. Onno Dwars, Louis Prompers en wethouder Krabbendam nemen ieder een hamer ter hand. Het kost enkele zweetdruppels, maar dan is het zover: de mijlpalen staan. Tijd voor een toost, tijd voor de eerste fase.


Deel dit artikel:

Inloggen


Account aanmaken

Heeft u nog geen account, dan kunt u zich registreren als belangstellende.

Account aanmaken