Een project van

Het verhaal achter de ‘trapjes’


Sommige voordeuren van de nieuwe huizen langs de Groene Loper zijn straks bereikbaar via een trap. Enkele Facebookvolgers vinden dat onhandig voor mensen met een rollator of bijvoorbeeld voor het buitenzetten van de groencontainers. Achter ‘die trapjes’ zit een heel verhaal.

Dit begint met ontwerpkeuzes. Zoals u wellicht wel eens gezien heeft is de omgeving van de Groene Loper niet vlak. Dit hoogteverschil wordt voor de bouw van de huizen niet weggehaald, maar juist benut. Door dit verschil in hoogte krijgen de huizen straks drie niveaus, waaronder een souterrain.

Wat heb je aan een souterrain?
Het souterrain is een verdieping die deels onder het maaiveld ligt. Dit is geen kelder. In deze ruimte kun je wonen en leven, net als op de andere verdiepingen. Aan de achterkant komt het souterrain rechtstreeks uit op de tuin. In het souterrain kan bijvoorbeeld een keuken, kantoor of extra slaapkamer komen.

Toegang ‘op wielen’
Alle huizen zijn via de achterkant gelijkvloers bereikbaar. Parkeren is ook voor alle huizen, per blok gezamenlijk, aan de achterzijde. De, met de rolstoel toegankelijke, ingang aan de achterkant ligt op hetzelfde niveau als de parkeerplaatsen en is direct bereikbaar.

Extra privacy
Aan de voorkant krijgen de huizen een statige, stadse uitstraling. Door de ‘trapjes’ worden de huizen als het ware ‘opgetild’ en kijken de bewoners straks uit op de Groene Loper. In de woonkamer zorgt dat voor een stukje extra privacy. De oude statige lanen in Maastricht en de grachtengordel in Amsterdam dienden ter inspiratie.

Zijn er ook overheidsregels?
Ja, het Bouwbesluit geeft aan dat er per huis een toegang moet zijn voor invaliden. Er zijn geen verdere regels voor de binnenkant. Dat is aan de bewoners zelf. De nieuwe appartementsgebouwen langs de Groene Loper worden overigens voorzien van een lift en zijn direct vanaf de Groene Loper rolstoeltoegankelijk.


Deel dit artikel:

Inloggen


Account aanmaken

Heeft u nog geen account, dan kunt u zich registreren als belangstellende.

Account aanmaken