Een project van

Wonen aan de Groene Loper kan nu nรณg gezonder


Dankzij de ondertunneling van de A2 is het leven aan de Groene Loper beduidend gezonder geworden. Ontwikkel- en bouwonderneming Ballast Nedam Development doet daar nu een schepje bovenop. Met het Pure Air Concept, dat zij samen hebben ontwikkeld met Brink Climate Systems, bieden zij nieuwe bewoners een kans om de lucht in hun huis te verbeteren.

Dubbele sprong
De gezondste woning. Daar waren we naar op zoek toen we Brink Climate Systems benaderden. Adriaan Cramer, Director Creativity and Product Management, vertelt: “We zijn samen tot een concept gekomen waarmee de huizen aan de Groene Loper een dubbele sprong maken op het gebied van gezond wonen. Niet alleen de omgeving is gezonder geworden, ook in de woning is de lucht straks zoals de natuur het bedoeld heeft.”

Gezond en bewust energieverbruik
Brink Climate Systems heeft ervaring met systemen die luchtvervuiling buiten de deur houden, de lucht verversen en de luchtvochtigheid op peil houden. “Al deze elementen hebben we nu samengevoegd in het Pure Air Concept. Speciaal ontwikkeld voor de Groene Loper. Hiermee zorg je voor optimale luchtkwaliteit in huis.” De Nederlandse regelgeving schrijft voor dat nieuwe huizen voldoende moeten kunnen ventileren. Het Pure Air Concept gaat dus een stap verder, door te zorgen voor schone lucht en met de juiste luchtvochtigheid. Maar er is nog meer. “Door de ventilatie met warmteterugwinning wordt de warmte uit je woning, die normaal naar buiten verdwijnt, teruggevoerd de woning in. Daardoor hoef je in de winter maar beperkt bij te warmen.” De energiekosten voor verwarming kunnen zo omlaag. Winst voor de bewoners én het klimaat.

Ventilatie
Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) is de luchtkwaliteit in Nederland sinds de jaren zeventig flink verbeterd. Sinds die tijd wordt luchtkwaliteit ook gemeten, máár luchtvervuiling is overal. Neem nou CO2. Dit ontstaat als mensen en dieren uitademen. Op zichzelf niet schadelijk, maar wanneer een ruimte slecht geventileerd wordt, hoopt de CO2 zich op. Dit kan leiden tot concentratieproblemen, hoofdpijn en een onprettig gevoel. Ramen en deuren openen helpt, maar dan komen er andere stoffen naar binnen. Het Pure Air Concept zorgt dat de lucht schoon naar binnen komt. “De mensen die gebruik maken van onze systemen merken vaak pas hoe gezond de lucht in hun huis is, als ze ergens anders komen. Daar krijgen ze last van een droge huid of prikkende ogen.”

Allergieën
“Ook voor mensen met bijvoorbeeld hooikoorts is het Pure Air Concept een uitkomst”, vertelt Adriaan. “Stoffen die allergische reacties veroorzaken, zoals pollen, vang je hier namelijk mee af. Het kan mensen met luchtwegproblemen echt ontlasten. Maar ook bepaalde schimmels of de lucht van de open haard van de buurman wordt gezuiverd. En dat is voor iedereen een stuk prettiger wonen.”

Proef
In zes nieuwe woningen aan de Groene Loper komt standaard het Pure Air Concept. “Mensen kunnen via een app de luchtkwaliteit van hun woning in de gaten houden. Bij de proefwoningen doet Brink Climate Systems extra metingen om zo het systeem te monitoren. Andere toekomstige bewoners kunnen het systeem uiteraard ook aanschaffen.”


Deel dit artikel:

Inloggen


Account aanmaken

Heeft u nog geen account, dan kunt u zich registreren als belangstellende.

Account aanmaken